pondělí 9. května 2022

O muzeích v přírodě v Čechách a skanzenu ve Vysokém Chlumci s Dr. Lubomírem Procházkou / sobota 7.5.2022

   V sobotu 7. května 2022 se v salonku bývalého hotelu Grand ve Slaném uskutečnila další přednáška letošního ročníku Slánské akademie volného času. O českých muzeích v přírodě nám přijel vyprávět emeritní vedoucí skanzenu Vysoký Chlumec PhDr. Lubomír Procházka, CSc.

   Počátky zájmu o lidovou kulturu a s ní spojenou architekturu lze datovat do 19. století. U nás podobně jako v celé tehdejší Evropě souvisel především s národně obrozeneckým hnutím. Významným podnětem pro její prezentaci se staly dvě výstavy – Jubilejní zemská výstava (1891, tzv. Česká chalupa) a Národopisná výstava českoslovanská (1895, výstavní dědina). Později se podle vzoru muzea lidových staveb a ZOO Skansen ve Stockholmu (1891) začala budovat muzea v  přírodě označovaná také někdy jako skanzeny. Nejstarší z nich je v českých zemích Valašské muzeum v přírodě (dnes součást Národního muzea v přírodě) v Rožnově pod Radhoštěm z r. 1925, o které se zasloužili bratři Alois a Bohumír Jaroňkové. Velký boom jejich zřizování poté nastal v 60. a 70. letech 20 století. I v současnosti vznikají nová muzea a některá z těch starších se rozšiřují o nové objekty.

   Oproti některým jiným zemím, jako je Slovensko, u nás nevzniklo celonárodní muzeum v přírodě, které by na jednom místě soustředilo stavby ze všech koutů naší země. Pokus o jeho vybudování v r. 1936 v Praze – Divoké Šárce ztroskotal. Vznikly tu však regionální skanzeny, které soustřeďují lidové stavby určité oblasti.

   Přednášející představil některá z nich. Ve středních Čechách to byly: Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem, Národopisné muzeum Slánska v Třebízi (málo přenesených staveb), Muzeum lidových staveb v Kouřimi a Muzeum vesnických staveb středního Povltaví Vysoký Chlumec. Ze západních Čech jmenoval Expozici lidové architektury v Chanovicích a Skanzen lidových staveb ve Velharticích. Sever Čech zastoupil Soubor lidové architektury Zubrnice, kde taktéž došlo k málo transferů budov. Na Vysočině upozornil na Muzeum v přírodě Vysočina – Veselý Kopec a Betlém (integrální součást města Hlinska). Soukromým muzeem je zástupce východních Čech Podorlický skanzen Krňovice u  Hradce Králové. Na Moravě připomenul Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Strážnici, Hanácké muzeum v přírodě Příkazy, Muzeum v přírodě Rymice a Skanzen Rochus Mařatice – Uherské Hradiště.

   V druhé části svého vystoupení pan doktor podrobněji představil skanzen Vysoký Chlumec, u jehož zrodu stál. Toto Muzeum vesnických staveb středního Povltaví je pobočkou Hornického muzea v Příbrami. V této části středních Čech se dochovalo hodně cenných roubených staveb, které však nebyly památkově chráněny. Došlo tedy k rozhodnutí je získat a přemístit do nově vytvořeného skanzenu. Ten vznikl na okraji Vysokého Chlumce, poté co byl r. 1998 získán pozemek od Jaroslava Lobkowicze. První objekt se sem přestěhoval v r. 2000 a před dvěma lety bylo jeho budování ukončeno. Od r. 2021 ho může návštěvník spatřit v celé jeho kráse. Projekt byl financován z prostředků Středočeského kraje, Evropské unie a Ministerstva kultury ČR.

   V areálu se dnes nachází 24 objektů, jejichž stáří je datováno od 18. století do počátku 20. století. Jedná se o usedlosti statkářů, stavení domkářů a chalupníků, stavby sloužící k hospodářským a technickým účelům i drobné sakrální památky. Z nich lze připomenout roubený dům s černou kuchyní (1749) z Mašova, vodní mlýn zvaný Jedličkův (1792) z Radešic u Petrovic, vodní pilu (katr) z Dolní Sloupnice (okres Ústí nad Orlicí), rekonstrukci kovárny z Počepic, špýchary z Počepic, Ratiboře a Olbramovic, polygonální stodolu (1662) z Podolí u Vojkova, včelín ze Sedlčan či repliku dřevěné kapličky z Nálesí u Chyšek.

   Vybavení interiérů chalup většinou pochází z národopisné sbírky Hornického muzea v Příbrami nebo z fondu Městského muzea v Sedlčanech, které na tomto projektu také významně spolupracuje. Některé objekty poté slouží ke krátkodobým výstavám.

   Každoročně ožívá skanzen při kulturních akcích, na nichž se podílí i městys Vysoký Chlumec. Návštěvník tak má možnost se účastnit vesnického Masopustu, poznat tradiční řemesla na Dni řemesel nebo život vesnice za války v době panování Marie Terezie při celodenním programu nazvaném Vojáci na vsi, či se dozvědět, jak naši předkové slavili Vánoce a Velikonoce.

   Závěr přednášky patřil dotazům posluchačů a poté již nám nezbylo než poděkovat Dr. Procházkovi, jenž se také podílí na nové expozici mlynářství v nedaleké Třebízi, za poutavou prezentaci skanzenu, který by jistě stálo za to navštívit.

(Pavel Zděnovec)

Žádné komentáře:

Okomentovat