pondělí 13. dubna 2015

11. dubna 2015 / Prohlídka Sv. Štěpána na Novém Městě pražském s PhDr. Helenou Čižinskou


V sobotu 11. dubna 2015 jsme v hojném počtu absolvovali první letošní pražskou exkurzi Slánské akademie, jejímž cílem se stal kostel sv. Štěpána na Novém Městě. Před chrámem nás přivítala zasvěcená průvodkyně  historička umění – PhDr. Helena Čižinská.
První naše kroky vedly do přilehlého parku na místě zaniklého hřbitova. Zde dr. Čižinská zahajila výklad – nejprve se zmínila o vesnici Rybník či Rybníček, která se nacházela v těchto místech a po vzniku Nového Města se stala jeho součástí. Vedle názvu ulice Na Rybníčku tuto osadu do dnes připomíná románská rotunda sv. Longina. V polovině 19. století jí hrozilo zbourání, ale přispěním Společnosti Národního muzea se to mu podařilo zabránit. V r. 1844 bylo znovu zahájeno její částečné užívání pro náboženské účely, avšak svoji církevní funkci začala plně plnit až v 1. polovině 20. století, kdy byla renovována a znovu vysvěcena.
Další pozornost byla věnována hřbitovní zvonici, jež byla postavena v letech 1600 – 1604, aby nahradila tu původní dřevěnou. Ze zvonů zbyl po válečných rekvizicích pouze Štěpán z roku 1490 od novoměstského zvonaře Jiřího. Neméně zajímavý byl renesanční portál budovy bývalé farní školy – dnes Španělský kulturní institut Cervantes.
Poté jsme se věnovali již vlastnímu kostelu. Jeho stavba probíhala v letech 1351 až 1401, kdy byla dokončena věž. Byl postaven jako jeden ze dvou hlavních farních kostelů Karlem IV. založeného Nového Města pražského. V 19. století byl regotizován architektem Josefeme Mockerem.
Prohlídku jsme začali u venkovní kaplí Branbergerů z r. 1736. Je to mříži chráněná otevřená
barokní nika uvnitř vyzdobená freskou Posledního soudu od J. Zinnera z r. 1739, v které je umístěn sochařsky bohatě zdobený kamenný oltář s obeliskem. Nachází se na severní straně svatostánku, kde byla přistavěna k sakristii. V kostele naše průvodkyně krátce pohovořila o jeho historii, zmínila se o tom, že je zde pohřben slavný barokní sochař Matyáš Bernard Braun a že se zde konaly svatby hudebních skladatelů Bedřicha Smetany a Josefa Suka. Poté jsme se vydali na prohlídku interiéru – zastavili se Reinerova obrazu Kázání sv. Vojtěcha na Zelené hoře. K nejvýznamnějším památkám kostela však je gotický deskový obraz P. Marie Svatoštěpánské z 15. století. Kostel se může pochlubit i nedávno restaurovanými díly Karla Škréty (sv. Václav, sv. Ludmila). Dalším barokním malířem, jehož práce zdobí kostel, byl Matyáš Zimprecht – autor hlavního oltářního obrazu Kamenování sv. Štepána. K pravé boční lodi přiléhá kaple Kornelská z let 1684 - 1686 s původní mříží a oltářem s Zimprechtovým obrazem Snímání z kříže. Vedle ní jsme si všimli zbytků původní gotické nástěnné malby (kol. r. 1450). Z vybavení kostela je nutno ještě připomenout gotickou kamennou kazatelnu s pozdně renesanční stříškou, gotickou cínovou křtitelnici a barokní lavice.
Nakonec nám nezbylo než PhDr. Heleně Čižinské poděkovat za její výklad a za nevšední možnost navštívit pro nás méně známý pražský kostel a těšit se na další pokračování při putování za pražskými památkami. (Pavel Zděnovec)

Snímky ze setkání (V. Přibyla a D. Šmolíkové) zde 



Žádné komentáře:

Okomentovat