sobota 6. října 2012

sobota 6. října – Staré čínské umění (I.)

Dr. Zlata Černá ve Slaném
V sobotu 6. října jsme pootevřeli dveře do další oblasti světové kultury, které bychom se rádi na Slánské akademii volného času věnovali … staré čínské umění. První přednáška naší přední sinoložky PhDr. Zlaty Černé byla úvodem do problematiky. Zlata Černá se v první hodině pokusila naznačit to, co obecně staré čínské umění chrakterizuje, přičemž připomněla základní duchovní směry staré Číny – konfucianismus, taoismus a budhismus. V druhé hodině se zabývala konkrétními památkami – tentokrát starobylou čínskou keramikou.
Na úplný závěr popřáli posluchači Slánské akademie PhDr. Zlatě Černé k 80. narozeninám, kterých se dožívá v plné duchovní síle den po slánské návštěvě. Těšíme se na další setkání.

Dr. Zlata Černá (* 1932), v roce 1957 úspěšně zakončila studium sinologie a dějin Dálného východu (UK Praha), přičemž se zaměřila hlavně na studium klasické čínštiny, především poezie a estetiky. Pracovala v orientálním oddělení Národní galerie a poté v Orientálním ústavu. Později učila klasickou a moderní čínštinu na Jazykové škole v Praze a v letech 1977 až 2005 působila v Náprstkově muzeu, oddělení Národního muzea jako kurátorka čínské, vietnamské a lámaistické sbírky. Až po roce 1989 jí bylo umožněno přednášet na Ústavu Dálného východu Filosofické fakulty UK v Praze.
  • Poslechněte si pořad s Dr. Zlatou Černou na stanici Čs. rozhlasu Leonardo
  • Ukázka (PDF) z knihy, Olga Lomová, Zlata Černá, Hledání harmonie. Studie z čínské kultury, vydala v roce 2009 Masarykova univerzita v Brně 
  • Sledujte stránky Česko - čínské společnosti

Žádné komentáře:

Okomentovat